Search here...
TOP
Gruzja Kraje

W gruzińskiej kuchni – 5 rzeczy, których musisz spróbować będąc w Gruzji

Gruzińska biesiada

Słyszałeś kiedyś o suprze ? Tak nazywa się tradycyjna gruzińska biesiada, w której nie ma zbiegów okoliczności, a wszystko odbywa się według ustalonego porządku. To biesiada pełna toastów i suto zastawionego stołu, gdzie jedzenia ani wina nigdy nie zabraknie.  Własnie ! Gruzja to wino i tradycyjne potrawy. Czego więc trzeba spróbować będąc w gruzińskiej kuchni ? Już odpowiadam, siadamy więc do stołu….

Tak wygląda gruzińska gościnność, gdzieś tam w górach w Swaneti

Gruzja winem stoi !

Nie można przyjechać do Gruzji i nie skosztować wina, najpopularniejszego trunku w tym kraju. Osobiście byłam tym faktem zachwycona, bo nie ukrywam też lubię dobre, wytrawne wino. Nie zdawałam sobie tylko sprawy, że Gruzini mają aż tak dobre wino ! Szczerze, moim zdaniem nie odbiega klasą od dobrego włoskiego Chianti czy innych francuskich czy chilijskich wynalazków. Będąc więc w  Gruzji mamy całą gamę win do skosztowania. Naszym numerem jeden jest Badagoni Saperavi. Szczep ten jest jednym z najważniejszych w produkcji czerwonych gruzińskich win. Jeśli więc jesteś fanem wytrawnego, czerwonego wina, nie będziesz rozczarowany.

Saperavi

Gruzińska kuchnia po raz pierwszy

A co pasuje do wina ? Oczywiście dobry ser i chleb.  Pierwszą rzeczą, którą więc trzeba spróbować jest Szoti (szotis puri) tradycyjny gruziński chleb.  Wypiekany w glinianych piecach w kształcie kotła. Zapach i aromat są niepowtarzalne. Zjedzenie na raz całego bochenka też nie stanowi większego problemu. Sama produkcja chleba warta jest też uwagi, więc jeśli znajdziemy piekarnię, w której (z reguły) mężczyźni, w pocie czoła przyklejają do bocznych ścian pieca szoti, zatrzymajmy się na chwilkę.

gruzińskie szoti

Piekarnia gruzińska

Danie gruzińskiej kuchni – nie tylko oni tak twierdzą 

Chinkali to pierożki a raczej kołduny znane w wielu państwach, ale podawane na różny sposób. Każdy kraj, który serwuje te specjały przypisuje sobie jego wynalezienie. W Gruzji podawane tylko z farszem mięsnym. Z baraniną, wołowiną, kurczakiem, można spotkać różne wariacje. Cała sztuka w tym daniu to sposób spożywania. Ze względu na to, że w środku Chinkali ma bulion, najpierw należy go ostrożnie nagryźć, tak żeby się nie poparzyć, następnie wypić bulion i zjeść pierożka zostawiając jego ogonek. Najlepsze jakie jedliśmy były w Khinkali House Iveroni w Tbilisi (o stolicy przeczytacie tu).

Lobio – jeden z moich faworytów kuchni gruzińskiej

Niby nic specjalnego. Po prostu czerwona fasola, bo tak tłumaczy się z gruzińskiego słowo lobio. Typowe, jednogarnkowe danie z różnościami. W Gruzji koniecznie podawane w glinianej miseczce z dużą ilością kolendry i orzechów włoskich. To własnie chyba te składniki, nadają lobio ten wyjątkowy smak. Bardzo rozgrzewające danie, rewelacyjne na chłodniejsze dni z kuflem piwa. Najlepsze w taniej knajpie w stolicy kraju Racha Dukhan. Panie po dziś dzień rachunek zliczają na liczydle.

Klasyka kuchni gruzińskiej

Na liście top 5 nie mogłoby zabraknąć Chaczapuri, istna klasyka. Choć u mnie na ostatnim miejscu, nie tylko ze względu na kaloryczność dania, istna bomba, ale dlatego, że jest niesamowicie ciężko strawne. Mój żołądek miał nie lada problem, żeby poradzić sobie z tym daniem. To nic innego jak chleb z serem. Występuje w różnych wariacjach może być też nadziewane fasolą. Inną odmianą jest Chaczapuri Adżarskie, które prezentuje się pięknie i to byłoby na tyle. Podawane z jajkiem, serem i masłem, jakoś nie zachwyca.

Gruzja na talerzu w domowym zaciszu

Nie trzeba od razu lecieć do Gruzja, żeby mieć ją na talerzu. Zwłaszcza teraz, kiedy świat przez Coronavirusa zamarł. Kolacje w zaciszu domowym, z aromatem kuchni gruzińskiej można zrobić samemu. Najlepsze (w naszej opinii) wino gruzińskie Badagoni Saperavi dostaniecie w sieci sklepów Selgros. Szybki, sprawdzony przepis na lobio znajdziecie tu, a szoti kupicie w gruzińskim sklepie, których jest już w naszym kraju na pęczki, w Gliwicach na przykład tu.

Smacznego !

Kawiarnia w Tbilisi i jej właściciel

 

0 Udostępnień
TAGS:,

«

»

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *